Gicze jagnięce z anchois

Przepis z programu Nigel Slater: prosto i smacznie (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Gicze jagnięce z anchois
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

2 gicze jagnięce

świeżo zmielony czarny pieprz

1 łyżka oliwy

2 cebule, grubo posiekane

1 ząbek czosnku, posiekany

4 fileciki anchois

2 pędy rozmarynu

2 listki laurowe

250 ml bulionu drobiowego lub wołowego

250 ml czerwonego wina

1 garść świeżej posiekanej natki



Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 160°C. Przyprawiamy jagnięcinę pieprzem. Zrumieniamy ją na oliwie w garnku z grubym dnem, który można wstawić do piekarnika. Kiedy mięso się zrumieni, dodajemy cebulę i czosnek. Siekamy 2 fileciki anchois i dodajemy do garnka. Rozdzieramy rozmaryn i listki laurowe. Dodajemy bulion i wino, doprowadzamy do lekkiego wrzenia. Nakrywamy garnek i wstawiamy do piekarnika na 2 godziny. Po godzinie obracamy mięso. Wyjmujemy mięso i zostawiamy w ciepłym piekarniku, żeby odpoczęło. W tym czasie zajmujemy się sosem: dodajemy 2 pozostałe fileciki anchois i natkę. Zagotowujemy na gazie, doprawiamy do smaku i podajemy do jagnięciny.

powrót

Podobne przepisy

Cassoulet z kaczki
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 54)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z kaczki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zupa krem z pietruszki z kotlecikami z kurczaka
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy, Dania dietetyczne
Wiejska teryna
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Lekki pasztet do smarowania z konfiturą ze śliwek
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.