Gicze jagnięce po estońsku

Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z jagnięciny i baraniny

Gicze jagnięce po estońsku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 małe gicze jagnięce

2 łyżki mąki

2 łyżki oleju roślinnego

2 małe cebule, posiekane

1 łyżka jagód jałowca, lekko zmiażdżonych

skórka otarta z dwóch cytryn

paski skórki z pomarańczy

4 liścia laurowe

mały pęczek natki pietruszki

2 duże ziemniaki, pokrojone w kostkę

4 marchewki, pokrojone pod skosem na grubość 1 cm

800 ml wywaru z jagnięciny lub z kurczaka

sok z jednej pomarańczy

2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany

sól i świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik do 180° C.
Gicze włóż do woreczka foliowego z zamknięciem i wsyp mąkę. Zamknij, potrząśnij, by mięso pokryło się mąką.
Na dużej patelni z ciężkim dnem rozgrzej łyżkę oleju. Obsmaż gicze ze wszystkich stron, aż się zrumienią.
W tym czasie pozostały olej rozgrzej w dużym garnku, nadającym się do używania w piekarniku. Zeszklij cebulę, dodaj jagody jałowca oraz skórkę z pomarańczy i cytryn, liście laurowe i dwie duże gałązki natki pietruszki. Wymieszaj, podsmaż przez minutę, po czym włóż gicze jagnięce. Dodaj ziemniaki i marchewkę.
Zdeglasuj patelnię po smażeniu giczy odrobiną wywaru i wlej go do garnka wraz z pozostałym wywarem. Doprowadź do wrzenia, wlej sok z pomarańczy, dopraw solą i pieprzem. Przykryj, wstaw do piekarnika. Zapiekaj przez półtorej godziny, po czym zdejmij pokrywkę i zostaw garnek w piekarniku na kolejne pół godziny.
Po wyjęciu wstaw garnek na gaz, wyjmij gicze, gałązki natki i liście laurowe. Dodaj śmietanę, wymieszaj dokładnie. Wsyp posiekane listki pozostałej natki. Włóż gicze do garnka, podawaj.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.