James  Martin

Gicz jagnięca


Przepis z programu Uczty z Jamesem Martinem (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Gicz jagnięca
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

8 filetów sardeli z puszki

2 łyżeczki kaparów

2 łyżki stołowe miodu

nieco octu z białego wina

nieco białego wina

sól i pieprz

skórka starta z 2 cytryn

2 rozgniecione ząbki czosnku

1 łyżka stołowa musztardy dijon

pęczek tymianku

pęczek rozmarynu

100 ml oliwy

1 gicz jagnięca ważąca 1,7 kg

200 ml białego wina

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 220°C. W robocie kuchennym zmiksuj sardele, kapary, miód, ocet i wino. Dopraw solą i pieprzem. Gdy powstanie pasta, dodaj skórkę z cytryny i czosnek. Miksuj przez 10 sekund, aż się połączą. Pędzelkiem posmaruj musztardą mięso. Polej marynatą tak, żeby pokryła całą jagnięcinę. Zwiąż grubą nicią. Cytryny bez skórki pokrój na kawałki. Połóż na dnie brytfanny razem z gałązkami ziół. Ułóż na tym mięso. Piecz przez 30 minut. Wlej białe wino. Zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz przez 40 minut. Jeśli nie lubisz krwistego mięsa, trzymaj je w piekarniku godzinę. W trakcie podlewaj sosem spod pieczenia. Wyjmuj z piekarnika, zostaw na 10-12 minut, zanim je pokroisz. Podawaj z pieczonymi ziemniakami i pieczonymi warzywami.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.