Tomasz Jakubiak

Gicz cielęca z młodą marchewką i grillowanymi ziemniakami


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z cielęciny

odsłon: 2709

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1-2 giczki cielęce

pieprz

sól

kubek jogurtu

łyżeczka sosu sambal

sok z limonki

młoda marchewka na słodko:

pęczek młodej marchewki

łyżeczka kminu rzymskiego

łyżeczka ziaren kolendry

łyżka masła

3-4 cebulki szalotki

łyżka miodu gryczanego

1/2 szklanki wody

grillowane ziemniaki:

5 ugotowanych ziemniaków

jogurt

3-4 listki świeżej mięty

 

Przygotowanie:

Giczki oczyść z błon i obierz z mięsa. Cielęcinę posól i popieprz. Mięso zamarynuj w jogurcie. Dodaj sambal i sok z limonki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Mięso marynuj przez 30 minut, a następnie piecz je przez 40 minut w 180 stopniach.
Doskonałym dodatkiem do cielęciny będzie młoda marchewka. Cebulki obierz. Na patelni upraż kmin rzymski i ziarna kolendry. Dodaj masło. Następnie dorzuć marchewki i cebulki. Składniki posól i podlej wodą. Dolej miód. Warzywa duś do momentu, gdy woda odparuje.
Uzupełnieniem dania będą grillowane ziemniaki. Ugotowane ziemniaki przekrój na połówki. Zalej je jogurtem. Dodaj listki mięty. Składniki wymieszaj. Ziemniaki grilluj.
Giczki cielęce podawaj z marchewką i ziemniakami. Smacznego!



powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.