Marieta  Marecka

Gęś z jabłkami


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 odc. 1
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska

Gęś z jabłkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

gęś o wadze ok. 3,5 kg

3-4 jabłka

½ szklanki rodzynek

sól

pieprz

majeranek

6-7 szalotek

2-3 ząbki czosnku

skórka z pomarańczy

2 pomarańcze

gałązki świeżego majeranku

Przygotowanie:

Gęś myjemy i zalewamy wodą na noc, na następny dzień wycinamy sadło, osuszamy ptaka i nacieramy solą, pieprzem i majerankiem.
Pomarańcze kroimy w plastry i wkładamy część do środka gęsi, a pozostałą część kładziemy na niej, okrywamy folią i odstawiamy na noc.
Na kolejny dzień sadło kroimy w drobną kostkę i razem z 2 łyżkami wody wytapiamy na niedużym gazie, aż powstanie nam smalec.
Jabłka obieramy i kroimy w ćwiartki lub ósemki, przekładamy do miski, dodajemy skórkę startą z jednej pomarańczy, dodajemy gałązki świeżego majeranku, szalotki przekrojone na ćwiartki, niemoczone rodzynki i czosnek pokrojony w plastry. Doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy.
Przygotowanymi owocami faszerujemy gęś, zamykając ją wykałaczkami lub zszywając. Układamy na głębokiej blasze piersiami do dołu. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni i polewamy gęsim smalcem. Pieczemy ok. 3 godzin, co jakiś czas polewając smalcem lub tłuszczem wytopionym w trakcie pieczenia, i ze dwa, trzy razy obracamy gęś w trakcie pieczenia.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.