Tomasz Jakubiak

Gęś faszerowana kaszą

Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska

Gęś faszerowana kaszą

odsłon: 26041

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 x gęś najlepiej żółta i tłusta
2-3 szklanki kaszy gryczanej lub jęczmiennej
20 dag gęsich wątróbek
1 x natka pietruszki
3 jajka
skórka z pomarańczy
kilka suszonych grzybów
garść majeranku (najlepiej świeżego)

Przygotowanie:

Oczyszczoną gęś rozetnij wzdłuż grzbietu i usuń ze środka jak najwięcej kości oraz piersi. Kości w nogach i skrzydełkach pozostaw. Gęś od wewnątrz nasmaruj solą i startą skórką z pomarańczy. Nasmarowaną gęś wstaw do lodówki na kilka godzin lub noc. W garze nastaw wywar z grzybów, kości, piersi i podrobów. Gotuj około 1,5 godziny. Wywar odcedź, a podroby i mięso pozostałe przy kościach drobno posiekaj. Kaszę zaciągnij jednym jajkiem i przełóż do garnka, zalej bulionem w proporcji 1:2. Do wszystkiego dodaj posiekane mięso i podroby. Gdy kasza się ugotuje ostudź i dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz pozostałe jajka. Całość przełóż do gęsi, a skórę zaszyj. Natrzyj majerankiem. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 3-4 godziny.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.