Malka Kafka

Gefilte fisz w szarym sosie


Przepis z programu Koszer macher (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia żydowska, Kuchnia koszerna

odsłon: 11146

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 filety z dorsza

1 filet z karpia

2 jajka

masa z mąki macowej

cebula

2 marchewki gotowane

chrzan korzeń lub gotowy bez dodatku mleka

mleko kokosowe

garść rodzynek

mąka

cytryna

1 łyżeczka cukru

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Zmiel w maszynce filety z ryb oraz 1 cebulę i marchewki. Dodaj pokruszoną drobno jak na knedle macę w ilości 1/3 ilości ryby. Dodaj żółtka i przypraw solą i pieprzem. Ubij białko na sztywną pianę i wymieszaj ze zrobioną wcześniej masą. W dłoni uformuj podłużne kluseczki mieszczące się we wnętrzu dłoni i wrzuć je na gotującą się wodę.

Sos szary:
W rondlu zagotuj mleko kokosowe, dodaj starty chrzan w ilości według indywidualnych upodobań, garść rodzynek, grubo mielony czarny pieprz, cukier, sól i sok z 0,5 cytryny. Do sosu włóż gefilte fisz i pogotuj przez 5-10 minut. Podawaj z ziemniakami.

powrót

skomentuj przepis

iwcia36

postów: 1

23.01.2012 17:52

CYTUJ

Przepis rewelacyjny

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.