Kinga Paruzel

Gazpacho


Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

Gazpacho
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 pomidory

1 zielony ogórek

1 czerwona papryka

1 żółta papryka

3 ząbki czosnku

5 łyżek tartej bułki

3 łyżki oliwy

3 łyżki czerwonego octu winnego

150 ml wody

sól i pieprz

Przygotowanie:

Pomidory sparz, obierz ze skórki, a następnie pokrój w ćwiartki. Z jednego pomidora usuń gniazda nasienne, pokrój go w drobną kosteczkę i odłóż do dekoracji. Paprykę czerwoną i żółtą pokrój tak samo w kostkę. Część papryki dodaj do pomidorów, a część odłóż do dekoracji. Do warzyw dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek oraz ogórek obrany i pokrojony również w kostkę. Około jedną łyżeczkę odłóż do dekoracji. Całość dopraw solą, pieprzem oraz oliwą i octem. Do wszystkiego dodaj 150 ml wody i bułkę tartą. Całość zmiksuj. Zupę podawaj w szklankach a na sam koniec posypuj odłożonymi, pokrojonymi w kostkę warzywami. Odstaw na godzinę do lodówki.

powrót

Podobne przepisy

Chłodnik z botwinki z pomidorami i rukolą
Jola Słoma
Przepis z programu Wiosenne ATELIER SMAKU (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Minestrone z pesto
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa z groszku z miętą, żółtkiem i prażonym słonecznikiem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa rybna po wenecjańsku
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.