Marieta  Marecka

Gazpacho


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania na karnawał i imprezę

Gazpacho
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4-5 pomidorów

1 mniejszy ogórek

1 papryka

1 mała cebula

3 ząbki czosnku

1 kromka pszennego chleba

kilka łyżeczek octu winnego lub jabłkowego

1 papryczka chili

spora szczypta kuminu

sól, pieprz

oliwa z oliwek

2 łyżki tequili

2-3 łyżki soku z cytryny

ew. cukier i zimna woda

Przygotowanie:

Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę (3 łyżki odkładamy do dekoracji).
Paprykę, cebulę, ogórek kroimy w drobną kostkę i podobnie jak wyżej część zostawiamy do dekoracji.
Kromkę chleba suszymy na suchej patelni krótko, żeby nie zbrązowiała i się nie przypiekła.
Do malaksera wrzucamy warzywa, czosnek przeciśnięty przez praskę, pokruszona kromkę chleba, drobno poszatkowane chili, dolewamy tequilę, 2 łyżki oliwy, sok z cytryny, sól, kumin i ocet.
Miksujemy na gładki krem, w razie potrzeby podlewamy zimną wodą, jeśli zupa będzie zbyt gęsta.
Doprawiamy wg gustu.
Zupę chłodzimy przed podaniem minimum 3 godziny lub przez noc. Podajemy udekorowaną wymieszanymi ze sobą odłożonymi wcześniej warzywami. Skrapiamy wierzch oliwą i przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem.

powrót

Podobne przepisy

Zupa jabłkowa z bursztynem
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Grissini z szynką parmeńską
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Harira wegetariańska
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Zalewajka
  Vienio
Przepis z programu Ślinotok (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Tartinki z sardynkami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.