Marieta  Marecka

Gazpacho


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania na karnawał i imprezę

Gazpacho
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4-5 pomidorów

1 mniejszy ogórek

1 papryka

1 mała cebula

3 ząbki czosnku

1 kromka pszennego chleba

kilka łyżeczek octu winnego lub jabłkowego

1 papryczka chili

spora szczypta kuminu

sól, pieprz

oliwa z oliwek

2 łyżki tequili

2-3 łyżki soku z cytryny

ew. cukier i zimna woda

Przygotowanie:

Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę (3 łyżki odkładamy do dekoracji).
Paprykę, cebulę, ogórek kroimy w drobną kostkę i podobnie jak wyżej część zostawiamy do dekoracji.
Kromkę chleba suszymy na suchej patelni krótko, żeby nie zbrązowiała i się nie przypiekła.
Do malaksera wrzucamy warzywa, czosnek przeciśnięty przez praskę, pokruszona kromkę chleba, drobno poszatkowane chili, dolewamy tequilę, 2 łyżki oliwy, sok z cytryny, sól, kumin i ocet.
Miksujemy na gładki krem, w razie potrzeby podlewamy zimną wodą, jeśli zupa będzie zbyt gęsta.
Doprawiamy wg gustu.
Zupę chłodzimy przed podaniem minimum 3 godziny lub przez noc. Podajemy udekorowaną wymieszanymi ze sobą odłożonymi wcześniej warzywami. Skrapiamy wierzch oliwą i przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem.

powrót

Podobne przepisy

Zupa krem z dyni
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Krem pomidorowo–soczewicowy
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania wegańskie
Zupa tortillowa
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.