David Gaboriaud

Gazpacho z pomidorów


Przepis z programu David w Europie (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

Gazpacho z pomidorów
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 kg dojrzałych pomidorów (najlepiej śliwkowych)

200 g czerstwego pieczywa (bagietka lub kajzerka)

100 ml oliwy z oliwek extra vergine

2 łyżki octu Sherry de Jerez (hiszpański ocet z Andaluzji)

1 lub 2 ząbki czosnku (wg uznania)

sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Pomidory umyć, wysuszyć i pokroić w kawałki. Zblendować wszystko i przetrzeć przez sito, aby uniknąć skórek i pestek w chłodniku. Dodać pokrojone pieczywo, przeciśnięty czosnek, oliwę z oliwek i ocet. Całość zostawić na godzinę do lodówki, by smaki sie połączyły. Zblendować masę na gładko. Doprawić do smaku.
Pokroić jajka ugotowane na twardo w kosteczkę. Podsmażać na patelni posiekaną szynkę przez kilka minut i odcedzić z nadmiaru tłuszczu. Posiekać dymkę. Jajko, szynkę i dymkę ułożyć na wierzchu gazpacho i pokropić oliwą. Podawać z grzankami.

powrót

Podobne przepisy

Zupa pomidorowa
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Chłodnik z botwinki
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa z cukinii i sera brie
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Krem z ziemniaka z zakwasem do żurku z kindziukiem
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 5
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Muesli z płatkami jaglanymi
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.