Jacek Sikora

Galaretka z suszu


Przepis z programu Słodki drań (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska

Galaretka z suszu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

200g suszonych śliwek kalifornijskich bez pestek

250 g suszonych moreli

200 g suszonych jabłek

120 g cukru

3 pomarańcze

duża puszka kompotu brzoskwiniowego

laska cynamonu

galaretka pomarańczowa i brzoskwiniowa

500 ml śmietany 36%

opakowanie fixu do śmietany

 

Przygotowanie:

Owoce suszone umyj i zalej letnią wodą, aby je zakryła. Dodaj cynamon i skrojoną skórkę z pomarańczy. Odstaw na godzinę. Zagotuj susz z cukrem w wodzie, w której się moczył. Gotuj 5 minut. Dodaj kompot z puszki. Wyjmij cynamon. Dodaj odpowiednią ilość galaretki, wlej do formy wyłożonej folią spożywczą, przylegającą ściśle do ścianek naczynia. Odstaw na 4 godziny do lodówki. Pomarańcze skrój ze skórki tak, by nie było na niej żadnego bielma. Spomiędzy błon wykrój idealne cząstki. Galaretkę podawaj pokrojoną jak ciasto, ozdobioną bitą śmietaną, cząstkami pomarańczy i listkami melisy.

© Jacek Sikora

powrót

Podobne przepisy

Śledzie pod pierzynką
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Flan karmelowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Pudding jamajski
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia jamajska
Czekoladowy budyń z chilli
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia koszerna

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.