Galaretka z maślanki i brzoskwinie w miodzie

Przepis z programu Wyprawy po przyprawy (odc. 4)
trudność: łatwe

Galaretka z maślanki i brzoskwinie w miodzie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:



3 listki żelatyny (ok. 6 g)

woda

250 ml śmietany 36%

50 g cukru

350 ml maślanki

4 twarde brzoskwinie

50 g masła

1 łyżka płynnego miodu

gałka muszkatołowa



Przygotowanie:



1. Włożyć żelatynę do miseczki, zalać wodą, moczyć aż zmięknie, odcedzić i odcisnąć nadmiar wody.

2. 125 ml śmietany wlać do rondla, wsypać cukier, mieszając podgrzewać na małym ogniu, dopóki cukier się nie rozpuści. Zdjąć z ognia, dodać żelatynę i mieszać trzepaczką, aż się rozpuści.

3. Wlać do miski resztę śmietany i maślankę, dodać śmietanę z żelatyną, wszystko razem wymieszać trzepaczką i rozlać do miseczek. Wstawić do lodówki na 4 godziny.

4. Brzoskwinie pokroić na ćwiartki, usunąć pestkę. Na gorącej patelni stopić masło, włożyć brzoskwinie i zrumienić ze wszystkich stron. Polać miodem, posypać obficie startą gałką i smażyć jeszcze ok. 10 minut, aż brzoskwinie będą miękkie, od czasu do czasu polewając wytworzonym sosem.

5. Posypać galaretkę startą gałką, dołożyć porcje brzoskwiń, polać sosem i podawać.





powrót

Podobne przepisy

Barszcz czerwony i ziołowe ravioli
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Szybki barszcz czerwony
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
Barszcz czerwony
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia polska
Żeberka wieprzowe w marynacie miso
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Żeberka wieprzowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 odc. 1
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.