Curtis Stone

Galaretka z jagód i wina


Przepis z programu Surfing po menu 2 (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia australijska

Galaretka z jagód i wina
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 butelka białego słodkiego wina Botrytis Semillon

7 listków żelatyny

4 koszyczki jagód (borówka amerykańska)

50 g cukru pudru

200 ml lekko ubitej śmietany

 

 

Przygotowanie:


Wlać wino do dużego rondla i podgrzać nie doprowadzając do wrzenia.
Namoczyć żelatynę w misce zimnej wody aż zmięknie. Odcisnąć ją z wody i dodawać powoli do podgrzanego wina, ciągle mieszając.
Wsypać jagody do formy na terrine o pojemności ok. 875 ml. Zalać winem, pozostawiając 100 ml na później i odstawić do lodówki na 2 godziny. (Odlane wino trzymać w temperaturze pokojowej, żeby się nie ścięło).
Kiedy terrine stężeje, dolać pozostałe wino tak aby przykryć wszystkie jagody i ponownie wstawić do lodówki na godzinę.
Zanurzyć formę na chwilę w gorącej wodzie, żeby łatwiej wyjąć zawartość, po czym odwrócić i wyłożyć terrine na półmisek. Pokroić gorącym nożem, posypać cukrem pudrem i podawać z bitą śmietaną.

powrót

Podobne przepisy

Nektarynki w syropie żurawinowym z waniliową ricottą
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Semifreddo czekoladowo - migdałowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Czekolada (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Jabłko pieczone faszerowane owocami suszonymi i orzechami
Przepis z programu Spalony? (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Porzeczkowe semifreddo
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Lody truskawkowe
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
(odc.08)gruszki w winie
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.