James  Martin

Galaretka z czerwonych porzeczek


Przepis z programu Uczty z Jamesem Martinem (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Galaretka z czerwonych porzeczek
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1,8 kg czerwonych porzeczek

700 ml wody

garstka goździków

1 łyżeczka stołowa zmielonego cynamonu

450 g miałkiego cukru

4 łyżki stołowe octu słodowego

 

 

Przygotowanie:


Wsyp porzeczki do rondla. Wlej wodę. Dodaj przyprawy. Doprowadź do wrzenia, gotuj przez 10 minut. Łyżką wazową przełóż na muślinowe sito. Nie dociskaj porzeczek, bo galaretka będzie mętna. Pozostaw na noc, żeby powoli obciekły. Do soku dodaj cukier i ocet. Wymieszaj, gotuj do temperatury 105°C. Wystudź i przełóż do wysterylizowanych słoików. Podawaj do pieczonego combru sarniego.

powrót

Podobne przepisy

Mus czarno-biały
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Fit batoniki z płatków i orzechów
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Desery
Omlet czekoladowy
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Parfait (lody) piernikowe
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.