James  Martin

Galaretka z brzoskwiń i szampana


Przepis z programu Słodki James (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Galaretka z brzoskwiń i szampana
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

8 listków żelatyny

zimna woda

do namoczenia żelatyny

butelka szampana (750 ml)

sok z 1 cytryny

100 g drobnego cukru

2 łyżki drobno pokrojonych liści świeżej bazylii

400 g brzoskwiń

pokrojonych w drobną kostkę

 

 

Przygotowanie:


Namocz listki żelatyny w zimnej wodzie. Wlej 150 ml szampana do rondla wraz z sokiem z cytryny, wsyp cukier i delikatnie ogrzewaj, często mieszając, aż cukier się rozpuści. Wyjmij żelatynę z wody, odciśnij, a następnie wrzuć do rondla i wymieszaj, aż się rozpuści. Przelej ciecz przez sitko do miski i odstaw, żeby przestygła. Posiekaj listki bazylii i wymieszaj z resztą szampana. Rozłóż pokrojone brzoskwinie w kieliszkach do szampana i zalej jeszcze płynną galaretką. Wstaw kieliszki do lodówki, żeby galaretka się zestaliła. Przed podaniem ozdób każdą porcję listkami świeżej bazylii i truskawką.

powrót

Podobne przepisy

Czekoladowe kuleczki z kardamonem
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU bez cukru (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery
Galaretka cytrusowo – herbaciana
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Domowy kisiel jabłkowy
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci
Pudding imbirowy
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia australijska, Kuchnia brytyjska
Pijany arbuz
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Napoje, Inne
Mix grillowanych owoców
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania z grilla
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.