Nigel Slater

Galaretka pigwowa


Przepis z programu Smak mojego życia (odc. 07)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Galaretka pigwowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1,8 kg umytych

obranych

wypestkowanych i pokrojonych pigw

1 strąk wanilii

cukier (ilość zostanie określona podczas gotowania)

 

 

Przygotowanie:


Umieść pigwy w dużym garnku i wlej tyle wody, by pokryła owoce. Dodaj strąk wanilii i zagotuj. Nakryj garnek i gotuj owoce przez 30-40 minut lub do czasu, aż zmiękną. Odcedź płyn i zważ owoce – właśnie tyle cukru będzie potrzeba. Umieść pigwy w malakserze i zmiel na gładką masę. Przełóż z powrotem do garnka i dodaj tyle cukru, ile ważyły owoce. Gotuj na wolnym ogniu, nieustannie mieszając, aż cukier się rozpuści. Kontynuuj przez 1-1 ½ godziny lub do czasu, aż pasta zgęstnieje i nabierze głębokiej pomarańczowej barwy. Rozgrzej piekarnik do 50 stopni C. Wylej pastę na blachę o boku 20 cm, natłuszczoną i wyłożoną papierem. Umieść blachę w piekarniku i piecz przez 1 godzinę.
Wyjmij i pokrój stężałą pastę na porcje.

powrót

Podobne przepisy

Owocowe przystawki
Anna Olson
Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Desery
Owoce gotowane w winie chianti
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Panna cotta z figami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Mus z winogron
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Truskawki w czekoladzie
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.