Jacek Sikora

Galaretka kir royal


Przepis z programu Słodki drań (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Galaretka kir royal
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 butelka szampana półwytrawnego

120 ml likieru Creme de Cassis

50 g żelatyny

30 ml wody

świeże porzeczki

krzaczek melisy

 

Przygotowanie:

Rozpuść żelatynę w 1/5 podgrzanego szampana. Podgrzewaj, aż żelatyna się całkowicie rozpuści. W miseczce wymieszaj likier Creme de Cassis z 1/5 przygotowanej żelatyny. Resztę żelatyny dodaj do pozostałej części szampana. Nalej na dół kieliszka pierwszą warstwę szampana. Wstaw do lodówki.
Gdy pierwsza warstwa galaretki z szampana lekko zakrzepnie, ostrożnie wlej warstwę galaretki z cassissa. Odłóż do lodówki. Czynność powtarzaj, aż do wyczerpania obu galaretek. Gdy kieliszek będzie nieomal pełny włóż listki melisy, gałązkę porzeczki i zalej do końca szampanową galaretką.

© Jacek Sikora

powrót

Podobne przepisy

Panna cotta z maślanki, z naleśnikowymi faworkami i kremowym sosem truskawkowym
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Maślanka (odc. 9)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Zabaione
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Chałwa z pistacjami i wodą różaną
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Desery ze świeżych owoców
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
(odc.12)brzoskwinie w sosie karmelowym
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zapieczone lody z sosem zabaione
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.20)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.