Jacek Sikora

Galaretka kir royal


Przepis z programu Słodki drań (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Galaretka kir royal
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 butelka szampana półwytrawnego

120 ml likieru Creme de Cassis

50 g żelatyny

30 ml wody

świeże porzeczki

krzaczek melisy

 

Przygotowanie:

Rozpuść żelatynę w 1/5 podgrzanego szampana. Podgrzewaj, aż żelatyna się całkowicie rozpuści. W miseczce wymieszaj likier Creme de Cassis z 1/5 przygotowanej żelatyny. Resztę żelatyny dodaj do pozostałej części szampana. Nalej na dół kieliszka pierwszą warstwę szampana. Wstaw do lodówki.
Gdy pierwsza warstwa galaretki z szampana lekko zakrzepnie, ostrożnie wlej warstwę galaretki z cassissa. Odłóż do lodówki. Czynność powtarzaj, aż do wyczerpania obu galaretek. Gdy kieliszek będzie nieomal pełny włóż listki melisy, gałązkę porzeczki i zalej do końca szampanową galaretką.

© Jacek Sikora

powrót

Podobne przepisy

Pudding z ryżu
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Francuskie tosty z salsą truskawkową
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia francuska
Naleśniki z jabłkami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pischinger
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia austriacka
Truskawki w czekoladzie
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Naleśniki maślankowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Maślanka (odc. 9)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.