Jacek Sikora

Galaretka karmelowa


Przepis z programu Słodki drań Urodziny dziecięce (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Galaretka karmelowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

325 g cukru

500 g truskawek

100 g orzechów laskowych

10 g żelatyny

300 ml mleka

1 opakowanie cukru waniliowego

300 ml śmietany 36%

 

Przygotowanie:

Truskawki zmiksuj z cukrem (100 g). Żelatynę namocz w miseczce z wodą, aż utworzy żel. Orzechy laskowe upraż na patelni. Następnie otrzyj je ze skórki na ściereczce. W rondlu rozpuść cukier (100 g) i 50 ml wody. Podgrzewaj, aż utworzą karmel. Wrzuć orzechy i zamieszaj, aby całe pokryły się karmelem. Gdy są jeszcze gorące rozsmaruj je na posmarowanej olejem blasze. W tym samym rondlu rozpuść 125 g cukru z 50 ml wody. Gotuj, aż utworzą karmel. Dolej mleko, cukier waniliowy i śmietanę. Zagotuj. Zdejmij z ognia i dodaj namoczoną żelatynę. Mieszaj, aż cała żelatyna się rozpuści. Masę wlewaj do metalowych lub silikonowych foremek lub dużej formy.

powrót

Podobne przepisy

Banany w cieście
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia tajska, Kuchnia wietnamska
Panna cotta z maślanki, z naleśnikowymi faworkami i kremowym sosem truskawkowym
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Maślanka (odc. 9)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Crema catalana
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
(odc.05)nietypowe tiramisu
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Jogurtowa panna cotta
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa W wolnym czasie (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.