Gary  Rhodes

Galaretka jabłkowa


Przepis z programu Gary Rhodes za stołem (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Galaretka jabłkowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

0,5 l soku jabłkowego

2 jabłka Bramley

sok z ½ cytryny

4 listki żelatyny

 

 

Przygotowanie:


Wlej do rondla pół litra soku jabłkowego z kartonu. Postaw na małym ogniu, obierz dwa jabłka Bramley i usuń gniazda nasienne. Pokrój w półcentymetrową kostkę. Wymieszaj z sokiem z połowy cytryny, żeby nie ściemniały. Gdy sok jabłkowy zawrze, dorzuć kawałki jabłka. Gdy nieco zmiękną, odcedź. Postaw sok na ogniu i odparuj połowę, aby wzmocnić aromat. Zdejmij z ognia, dorzuć 4 listki namoczonej żelatyny. Można ją zastąpić żelatyną w proszku. Gdy się rozpuści, konsystencja płynu się zmieni. Dorzuć kawałki jabłek i odstaw, aby galaretka się ścięła. Podawaj z domowym pátê z wątróbek kurczaków.

powrót

Podobne przepisy

Sułtański pudding ryżowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Pianka malinowa na spodzie z biszkoptów
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery
Panna cotta z figami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Chrupiące pieczone jabłka
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Pieczone jabłka (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.