Piotr Przykaza

Galareta z sandaczem


Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska

Galareta z sandaczem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

bulion rybny (z łbów ości i mięsa ryb)

włoszczyzna

liść laurowy

pieprz czarny

cebula

żelatyna

filet z sandacza

natka pietruszki

plasterek cytryny

 

Przygotowanie:

Gotować około 1 godzinę bulion rybny z łbów, ości i mięsa ryb z włoszczyzną, liściem laurowym, zielem angielskim, czarnym pieprzem w ziarnach oraz przypaloną cebulą. Odcedzić wywar zachowując marchewkę. Do bulionu dolać mieszaninę żelatyny z niewielką ilością zimnej przegotowanej wody (łyżeczka do herbaty na 250 ml bulionu). W tym roztworze gotować filety z sandacza około 5 minut. Następnie wyjąć mięso i pokroić na małe dzwonki. Do naczynia, w którym wystygnie galareta włożyć rybę i plastry marchewki. Zalać bulionem z żelatyną. Na wierzchu udekorować listkami natki pietruszki i ćwiartką cieniutkiego plastra cytryny.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.