Galaktoboureko

Przepis z programu Przewodnik po Australii dla smakoszy (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia grecka

Galaktoboureko
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Syrop:

600 ml wody

750 g cukru

wyciśnięty sok i skórka otarta z 1 cytryny



Krem:

6 małych jajek

250 g cukru

250 g drobnej semoliny

1 l mleka pełnotłustego

1 łyżka soku z cytryny

2 łyżki masła



400 g ciasta filo (może być gotowe)

250 g masła, roztopionego



Przygotowanie syropu:

Doprowadzić do wrzenia wodę z cukrem oraz sokiem i skórką z cytryny. Mieszać drewnianą kopystką, aż cukier się rozpuści. Gotować 15 minut na małym ogniu. Odstawić do ostygnięcia.



Krem:

Utrzeć jajka z cukrem, aż powstanie gęsta masa. Domieszać sok z cytryny, semolinę i mleko. Gotować powoli, bez przerwy mieszając, w garnku o grubym dnie. Kiedy masa zgęstnieje, zestawić z ognia i dodać 2 łyżki masła.



Oliwą posmarować średniej wielkości prostokątną blachę do pieczenia. Układać po kolei placki ciasta filo, smarując je roztopionym masłem. Dopilnować, aby ciasto przykryło krawędzie blachy.



Wlać krem, przykryć ciastem i posmarować masłem drugą połowę ciasta filo.

Na górnej warstwie ciasta zaznaczyć czubkiem noża kwadraty o boku 5 cm. Skropić wodą i piec 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Kiedy krem wystygnie, zalać syropem i pokroić.



*Można także, stosując tę samą metodę, przygotować pojedyncze paczuszki z ciasta filo. Posmarować masłem kilka warstw ciasta i zawinąć wokół porcji kremu, aby powstały małe roladki. Upiec i zalać syropem.



© Maeve O\'Meara i Joanna Savill





powrót

Podobne przepisy

Palmierki z ciasta francuskiego
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tarta tatin z gruszkami i ciastem francuskim
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Wysooktanowe pakieciki z ciasta filo
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tarta-pudding z panettone
Jamie  Oliver
Przepis z programu Wystrzałowe Święta Jamiego
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Alzacka tarta jabłkowa
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Jabłka (odc. 25)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.