Lucinda Scala  Quinn

Frytki ze słodkich ziemniaków


Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Frytki ze słodkich ziemniaków
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 łyżki brązowego cukru

1 łyżeczka gruboziarnistej soli

½ łyżeczki mielonego kminu

⅛ łyżeczki pieprzu kajeńskiego

4 słodkie ziemniaki

obrane ze skórki i pokrojone wzdłuż na cząstki

1 łyżka oleju roślinnego

 

 

Przygotowanie:


Nagrzać piekarnik do 175° C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Wymieszać w miseczce cukier, sól, kmin i pieprz kajeński. Włożyć pokrojone ziemniaki do dużej miski, polać olejem, wymieszać, posypać przyprawami, ponownie wymieszać i ułożyć na blasze. Piec 10 minut, odwrócić, zwiększyć temperaturę do 200° C i piec jeszcze 10-15 minut, aż frytki będą miękkie w środku i rumiane na wierzchu.

powrót

Podobne przepisy

Marchewki z imbirem
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Naleśniki z jabłkami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Grzanki z kremem serowym
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.