Anjum  Anand

Frytki z orzechami nerkowca


Przepis z programu Łatwa kuchnia indyjska 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Frytki z orzechami nerkowca
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

olej roślinny do smażenia

450 g ziemniaków

obranych i pokrojonych na frytki

1 łyżeczka nasion kminu

2 łyżki orzechów nerkowca

1 łyżka ziaren sezamu

½ łyżeczki kurkumy

½ łyżeczki sproszkowanego chilli

¾ łyżeczki amchoor (suszone

sproszkowane mango)

cukier i sól do smaku

 

 

Przygotowanie:


W głębokim rondlu rozgrzać olej. Dodać ziemniaki i smażyć 10 minut na małym ogniu. Wyjąć łyżką cedzakową i odłożyć. Na drugiej patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać kmin i orzechy nerkowca, i smażyć 1-2 minuty, aż nerkowce się zrumienią. Dodać sezam i smażyć minutę. Dodać kurkumę, chilli, amchoor, sól i cukier, wymieszać i smażyć jeszcze 20-30 sekund. Ponownie, tym razem bardzo mocno, rozgrzać olej, dodać frytki i smażyć 3-4 minuty, aż będą złociste i chrupiące. Wyjąć łyżką cedzakową i osączyć na papierowym ręczniku. Posypać frytki nerkowcami z sezamem i dokładnie wymieszać. Podawać natychmiast.

powrót

Podobne przepisy

Przekąski do aperitifu
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Lekki pasztet do smarowania z konfiturą ze śliwek
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Groszek po francusku
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.