Paul Merret

Frytki z czosnkowym majonezem


Przepis z programu Czego nie wiecie o... (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

Frytki z czosnkowym majonezem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Frytki

12 ziemniaków odmiany Maris Piper (lub innych sypkich ziemniaków)

3 litry oleju roślinnego do głębokiego smażenia



Majonez czosnkowy

główka czosnku

500 g majonezu



Przygotowanie frytek

Obrać ziemniaki i pokroić na frytki o grubości około 1 cm i długości 7 cm.Opłukać je pod zimną wodą, aby pozbyć się uwolnionej przy krojeniu skrobi.Odcedzić i osuszyć papierowym ręcznikiem.

Rozgrzać olej w garnku z grubym dnem do temperatury 120-130 stopni Celsjusza. Garnek powinien mieć 25-30 cm wysokości i 25 cm średnicy. Olej powinien sięgać do ¾ wysokości garnka. Partiami nakładać frytki do koszyczka do smażenia i smażyć przez 7-8 minut. Frytki mają zmięknąć, ale się nie przyrumienić. Od czasu do czasu potrząsnąć koszyczkiem, aby frytki równo się usmażyły.

Wyjąć koszyczek i wyłożyć frytki na papierowy ręcznik.Olej w garnku rozgrzać do temperatury 175 stopni Celsjusza. Smażyć frytki partiami przez 2-3 minuty na złoto. Podawać z majonezem do maczania w osobnej miseczce.



Majonez czosnkowy

Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni Celsjusza. Piec główkę czosnku w całości na blasze przez około 45 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić i obrać ząbki z łupinek, a następnie przetrzeć przez sito albo zmiksować na pastę. Do majonezu dodać pastę z 5-6 ząbków czosnku, wymieszać. Ilość czosnku można zwiększyć lub zmniejszyć, w zależności od upodobań. Pastę czosnkową, która zostanie, można przełożyć do foremki na lód i zamrozić do wykorzystania później.



© Paul Merrett

powrót

Podobne przepisy

Kanapka dla chłopa
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Chipsy z topinambura
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci
Figi nadziewane pistacjami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Szynka i melon
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Krokiety z ogonkiem
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wielkanocne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.