Frykas wieprzowy

Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Frykas wieprzowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

600g wieprzowiny bez kości

1 szalotka

2 marchewki

1/2 kieliszka białego wytrawnego wina

2 dojrzałe pomidory

1 łyżka wazowa bulionu

1 pęczek pietruszki

100ml oliwy z oliwek sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Myjemy mięso wieprzowe i kroimy w kostkę. Obieramy szalotkę, myjemy i drobno kroimy. Obcinamy końcówki marchwi, obieramy, myjemy i kroimy na kawałki. Sparzamy pomidory we wrzącej wodzie, obieramy ze skórki i usuwamy nasiona, grubo kroimy. Na patelni podgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojone mięso i smażymy na dużym ogniu. Gdy ze wszystkich stron nabierze jasnozłocistej barwy, odsączamy i przekładamy do naczynia z pokrywką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Na tej samej patelni smażymy do zeszklenia pokrojoną szalotkę i marchewkę, podlewamy białym winem, odparowujemy na dużym ogniu, dodajemy pokrojone pomidory, szczyptę soli i pieprzu oraz bulion. Dusimy na umiarkowanym ogniu przez 15-20 minut, mieszając od czasu do czasu. Posypujemy umytą i posiekaną pietruszką. Podajemy frykas wieprzowy z bukietem duszonych warzyw.

powrót

skomentuj przepis

adagnieszkaa

postów: 2

01.02.2014 16:00

CYTUJ

Bardzo smaczne. Ja podałam z kaszą jęczmienną. Pycha.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.