Frykas kaszubski

Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

Frykas kaszubski
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 szklanka rosołu na włoszczyźnie i np. udku

sok z połowy cytryny

woda rozmieszana z 2 łyżeczkami mąki ziemniaczanej

ok. 1/3 szklanki

2 żółtka

garść rodzynek + agrest

1/4 szklanki mleka bądź słodkiej śmietanki

sól

cukier

 

 

Przygotowanie:


Do gorącego rosołu wlewamy wodę z mąką i gotujemy mieszając, następnie wyciskamy sok z cytryny, dodajemy cukier, solimy do smaku, dodajemy roztrzepane żółtka. Na sam koniec wlewamy śmietankę i dodajemy rodzynki. Nie potrafię podać dokładnych proporcji soli, cukru i soku z cytryny - smak ma być najpierw kwaśny, a zaraz potem powinno wyczuwać się słodycz. Podajemy w ten sposób: kopiec ryżu, na nim sos, obok kurczak (koniecznie gotowany w rosole, z którego sporządza się sos) (+ dodatkowo sos w sosjerce), można również gotowe danie posypać agrestem (który należy sobie wyobrazić).

powrót

Podobne przepisy

Klopsiki w sosie pieczarkowym
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Kaczka duszona w occie balsamicznym
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Tartiflette
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pasztet z wątróbek
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Wieprzowina w musztardzie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Gołębie smażone w głębokim tłuszczu
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

skomentuj przepis

Extremo

postów: 2

03.07.2012 15:25

CYTUJ

Przyznam, że bardzo ciekawa potrawa, nie wiedziałem że w kaszubskiej kuchni są takie rzeczy, bo trochę mi się kojarzy z azjatycką, ale na pewno spróbuję. Na komunie i wesela w sam raz nawet.

Pozdrawiam
Extremo
Na komunię przyda się też dekoracja na tort...

#KARINA1986

05.05.2012 16:13


KOŁCZYGŁOWY

CYTUJ

TO PRAWDA MOJA BABCIA ROBIŁA GU CO NAJMNIEJ RAZ W MIESIĄCU NA NIEDZIELNY OBIAD:)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.