Fritto misto z duszonym koprem włoskim

Przepis z programu Mitch i Matt idą na ryby
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Fritto misto z duszonym koprem włoskim
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

175 g filetów rybnych na osobę

może być kurek

makrela

lub rdzawiec

pokrojone na paski

250 ml mleka 3,2

3 łyżki mąki

zmieszane ze szczyptą soli

400 ml oliwy z oliwek

 

 

Przygotowanie:


Zblanszuj koper włoski w osolonym wrzątku. Odcedź. Namocz przez kilka minut rybę w mleku, a następnie obtocz ją w mące. Dzięki temu powstanie chrupiąca panierka. Nalej do rondla 2/3 oliwy i mocno rozgrzej. Smaż po kilka kawałków ryby, nie wkładaj za dużo kawałków naraz, żeby nie obniżyć za bardzo temperatury oliwy. Smaż przez 4-5 minut, wyjmij i włóż kolejną porcję ryby. Rób tak, aż usmażysz wszystkie kawałki. W drugim rondlu rozgrzej resztę oliwy i dodaj czosnek, cebulę i koper włoski. Posyp koperkiem i duś, często mieszając, przez jakieś 4-5 minut. Dodaj wino do warzyw i duś przez kolejne 5 minut. Następnie dodaj śmietanę i dopraw do smaku pieprzem i solą. Na koniec oprósz warzywa parmezanem i wstaw rondel pod grill w piekarniku, żeby ser się zapiekł. Sałatka jest prosta – wystarczy wymieszać rukiew wodną z oliwą i sokiem z cytryny.
Podawaj rybę z zapieczonymi warzywami i sałatką.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.