Donna Hay

Frittata z chorizo, szpinakiem i ricottą


Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Frittata z chorizo, szpinakiem i ricottą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 kiełbaski chorizo

pokrojone w plastry

1 łyżka liści szałwii

80 g liści młodego szpinaku

4 jajka

lekko ubite

1 szklanka (250 ml) śmietanki kremówki

sól morska i grubo mielony czarny pieprz

150 g ricotty

posmarowane masłem grzanki

do podania

 

Przygotowanie:

Rozgrzać na dość dużym ogniu patelnię teflonową o średnicy 22 cm. Musi to być patelnia, którą będzie można wstawić do piekarnika, tzn. bez plastikowej rączki. Smażyć chorizo z szałwią 4–5 minut, aż się zrumieni. Dodać szpinak i mieszać, aż zwiędnie. Ubić jajka ze śmietanką, solą i pieprzem, i wlać masę na patelnię. Łyżką wyłożyć na wierzch ricottę, zmniejszyć ogień i smażyć 3 minuty. Wstawić patelnię do piekarnika pod nagrzany grill i piec dwie minuty, aż frittata się zetnie i zrumieni. Podawać z grzankami.

powrót

Podobne przepisy

Tapasy
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Brukselka w sosie musztardowym
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Tatar z tuńczyka i awokado
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Granola szarlotkowa
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania wegańskie
Rzodkiew z serkiem ricotta
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia koszerna

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.