David Gaboriaud

Fricassée ze ślimakami i boczkiem z młodymi ziemniakami konfitowanymi w oliwie


Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

odsłon: 973

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

16 sztuk ślimaków gotowych do spożycia

2 plastry boczku pokrojone w kostkę

400 g surowych umytych młodych ziemniaków

1 szalotka drobno posiekana

1 ząbek czosnku drobno posiekany

1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki

2 jajka ugotowane na miękko

kilka liści sałaty frisee, umytych

oliwa z oliwek

sól

pieprz

Przygotowanie:

Pokrój ziemniaki w grube talarki i podsmażaj 10 minut na oliwie na rozgrzanej patelni. Dopraw solą. Następnie dolej oliwy z oliwek i smaż na wolnym ogniu przez około 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec dodaj czosnek i natkę, odstaw i trzymaj na patelni pod przykrywką.
Przygotuj sałatę: w misce połącz liście sałaty z szalotką, dopraw solą i polej 1 łyżką oliwy z oliwek. Wymieszaj i odstaw.
Na rozgrzanej patelni podsmażaj boczek kilka minut, aż się zarumieni, wtedy dodaj ślimaki, wymieszaj z boczkiem, dopraw do smaku. Dodaj ślimaki z boczkiem do sałaty i wymieszaj.
Podaj sałatę z jajkiem na miękko, a w osobnym talerzu porcję konfitowanych ziemniaków.

powrót

Podobne przepisy

Rolada szpinakowa
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Rożki z serem i szynką
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Podsmażane szparagi
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Chrupiące krakersy z kremem „burratina”
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.