Fregula z duszoną dynią piżmową i pomidorami

Fregula z duszoną dynią piżmową i pomidorami
Oceń przepis:
2 oceny Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Anne Burrell

Seria kulinarna:
Sekrety szefowej kuchni (odc. 15)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Ilość osób:
4

Składniki:

  • oliwa extra vergine
  • 1 średnia cebula pokrojona w centymetrową kostkę
  • sól
  • szczypta pokruszonej suszonej chili
  • 2 ząbki czosnku
  • rozgniecione i posiekane
  • 1 puszka (400 g) pomidorów w całości
  • przetartych w młynku albo przez sitko
  • 2 szklanki obranej i pokrojonej w kostkę dyni piżmowej
  • 1-2 szklanki bulionu drobiowego albo warzywnego
  • liść laurowy
  • 1½ szklanki freguli albo izraelskiego kuskusu
  • pęczek szczypiorku
  • drobno posiekany

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wlej do dużego rondla sporo oliwy. Dodaj cebulę, dopraw solą i suszoną chili i smaż 7-8 minut, aż cebula będzie miękka i aromatyczna. Dodaj czosnek i smaż jeszcze minutę. Dodaj pomidory. Nalej wody do puszki po pomidorach i zalej zawartość rondla. Posól i gotuj 10-15 minut, aż woda odparuje. Dodaj dynię, bulion oraz liść laurowy. Spróbuj i dopraw do smaku. Duś, aż dynia zmięknie, około 20-30 minut. Zagotuj garnek osolonego wrzątku i ugotuj fregulę albo izraelski kuskus al dente (8-10 minut). Odsącz i dodaj do rondla z pomidorami i dynią. Wymieszaj i ewentualnie dolej trochę wody. Wmieszaj szczypiorek. Danie jest dobre od razu, ale jeszcze lepsze następnego dnia.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA