Anne Burrell

Fregula z duszoną dynią piżmową i pomidorami


Przepis z programu Sekrety szefowej kuchni (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

Fregula z duszoną dynią piżmową i pomidorami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

oliwa extra vergine

1 średnia cebula pokrojona w centymetrową kostkę

sól

szczypta pokruszonej suszonej chili

2 ząbki czosnku

rozgniecione i posiekane

1 puszka (400 g) pomidorów w całości

przetartych w młynku albo przez sitko

2 szklanki obranej i pokrojonej w kostkę dyni piżmowej

1-2 szklanki bulionu drobiowego albo warzywnego

liść laurowy

1½ szklanki freguli albo izraelskiego kuskusu

pęczek szczypiorku

drobno posiekany

 

 

Przygotowanie:


Wlej do dużego rondla sporo oliwy. Dodaj cebulę, dopraw solą i suszoną chili i smaż 7-8 minut, aż cebula będzie miękka i aromatyczna. Dodaj czosnek i smaż jeszcze minutę. Dodaj pomidory. Nalej wody do puszki po pomidorach i zalej zawartość rondla. Posól i gotuj 10-15 minut, aż woda odparuje. Dodaj dynię, bulion oraz liść laurowy. Spróbuj i dopraw do smaku. Duś, aż dynia zmięknie, około 20-30 minut. Zagotuj garnek osolonego wrzątku i ugotuj fregulę albo izraelski kuskus al dente (8-10 minut). Odsącz i dodaj do rondla z pomidorami i dynią. Wymieszaj i ewentualnie dolej trochę wody. Wmieszaj szczypiorek. Danie jest dobre od razu, ale jeszcze lepsze następnego dnia.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.