Jacek Sikora

Francuskie tosty z salsą truskawkową


Przepis z programu Słodki drań (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia francuska

Francuskie tosty z salsą truskawkową
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 kg truskawek

krzaczek mięty

limonka

50 g cukru kandyzowanego

szczypta pieprzu

chałka

200 ml mleka

2 opakowania cukru waniliowego

50 g masła

2 jajka

 

Przygotowanie:

Truskawki pokrój na ćwiartki. Dodaj do nich posiekaną miętę, sok z limonki, cukier kandyzowany oraz odrobinę pieprzu. Wstaw je na godzinę do lodówki by smaki dobrze się przegryzły. Czerstwą chałkę pokrój na grzanki grubości kciuka. Mleko zagrzej z cukrem waniliowym. Jajka roztrzep w miseczce. Masło roztop. Tosty maczaj w mleku następnie w jajku. Piecz je na grillu z obu stron smarując je masłem aż nabiorą złocistego koloru. Podawaj je gdy są jeszcze gorące razem z salsą.

© Jacek Sikora

powrót

Podobne przepisy

Tartiflette
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Smażony sękacz z kremem pistacjowym
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.