Francuskie tosty z nektarynkami

Przepis z programu Pyszne weekendy Billa (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

Francuskie tosty z nektarynkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 kg dojrzałych nektarynek lub brzoskwiń

2 łyżki soku z cytryny

150 g cukru

4 jajka

225 ml mleka

75 ml śmietany kremówki

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

1 łyżeczka mielonego cynamonu

8 kromek brioszki grubych na 4 cm

4 łyżki masła

jogurt i syrop klonowy

 

 

Przygotowanie:


Podziel nektarynki na części o grubości 1 cm. Usuń pestki. Włóż owoce do naczynia, dodaj sok z cytryny, połowę cukru i odstaw na 30 min. W dużej misce ubij jajka, mleko, śmietanę, wanilię i cynamon z pozostałym cukrem. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C. Za pomocą ostrego noża z jednej strony natnij każdą kromkę brioszki, by powstała kieszonka. Pozostaw około centymetra przy krawędziach. Napełnij kieszonki nektarynkami. Każdą kromkę zanurz w masie jajecznej na minutę. Obróć raz albo dwa. Rozgrzej masło na dużej patelni na średnim ogniu. Kiedy masło zacznie skwierczeć, wyjmij dwie nadziewane brioszki z masy jajecznej i smaż, aż staną się złotobrązowe. Przełóż kromki na drugą stronę i smaż, aż się zrumienią. Zdejmij z patelni i ułóż na blasze. Usmaż pozostałe. Blachę z tostami włóż do piekarnika na 10-12 minut. Podawaj natychmiast na podgrzanych talerzach z jogurtem, syropem klonowym i niewykorzystanymi wcześniej nektarynkami.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.