Janella  Purcell

Francuskie tosty z marmoladą


Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 2 (odc. 11)
trudność: brak

Francuskie tosty z marmoladą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

Marmolada:

1 kg pomarańczy

woda

3 gwiazdki anyżu

2 kawałki kory cynamonowej

1 kg cukru

 

Tosty:

mały bochenek żytniego chleba

6 jajek

½ filiżanki mleka

2 łyżki cukru

łyżeczka cynamonu

30 ml oleju roślinnego

60 g masła

8 łyżek marmolady

2 łyżki płatków migdałów

 

 

Przygotowanie:


Marmolada:
Pomarańcze ułożyć w garnku. Zalać wodą. Gotować do miękkości. Odcedzić. 150 ml wody zachować na później. Pomarańcze pokroić. Wyciąć miąższ. Zmiksować go, dolewając wodę. Skórkę pokroić. Pulpę z pomarańczy przełożyć do rondelka. Dodać cukier, anyż i cynamon. Zagotować. Zmniejszyć płomień. Dołożyć skórkę z pomarańczy. Gotować przez 45 minut. Po schłodzeniu marmolady na jej powierzchni w ciągu 3-5 minut powinna pojawić się skórka. Przełożyć masę do wyjałowionych słoiczków. Ostudzić. Marmoladę można przechować w lodówce przez 2 miesiące. Jeśli po schłodzeniu nie powstaje skórka, należy gotować masę przez kolejne 10 minut.

powrót

Podobne przepisy

Szybki barszcz czerwony
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
Barszcz czerwony
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia polska
Barszcz czerwony i ziołowe ravioli
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Żeberka wieprzowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 odc. 1
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Żeberka po kowbojsku
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.