Anna Olson

Francuskie tosty z grzybami w brandy


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

Francuskie tosty z grzybami w brandy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Grzyby:

1 łyżka masła, z nadmiarem do grzanek

900 g grzybów (leśnych, pieczarek, boczniaków, shitake)

1 szalotka, drobno posiekana

1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku

2 łyżki brandy

1 szklanka śmietany kremówki

sól i pieprz



Tosty:

2 duże jajka

2/3 szklanki mleka

8 kromek wiejskiego chleba

masło, do smażenia



Przygotowanie:

Roztop masło w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodaj grzyby i duś do miękkości, prawie całkowicie redukując płyn (ok. 5 min). Dodaj szalotkę, tymianek i smaż minutę. Wmieszaj brandy, a następnie kremówkę. Po 1-2 min, kiedy sos zgęstnieje, dopraw go do smaku. Aby przygotować tosty, rozkłóć jajka z mlekiem. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Obtocz kromki chleba w rozkłóconym jajku. Posmaruj blachę masłem i smaż francuskie tosty ok. 3 min z każdej strony, aż przybiorą złoty kolor. Zdejmij tosty z patelni i przechowaj w cieple. Rozłóż po 2 tosty na talerze i nałóż na nie porcje grzybów. Od razu podawaj.



© Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Obazda
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.