Francuskie tosty po amerykańsku

Przepis z programu Ideał (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Francuskie tosty po amerykańsku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Francuskie tosty:

2 jajka

100 g drobnego cukru

125 ml mleka

1 łyżeczka mielonego cynamonu i trochę do oprószenia

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

6 grubych (około 2,5cm) kromek miękkiego białego chleba bez skórki

1 łyżka masła

czubata łyżka masła

1 łyżka drobnego cukru

2 banany, pokrojone ukośnie na grube plastry

syrop klonowy do polania



Przygotowanie:

1. Ubij jajka w płytkiej średniej misce, a następnie wmieszaj cukier, mleko, cynamon i wanilię. Przekrój kromki chleba na trójkąty.



2. Zanurz pieczywo w jajecznej mieszaninie. Tuż przed smażeniem oprósz dodatkowo cynamonem. Roztop na patelni masło i rozłóż na dnie kawałki chleba. Smaż kromki, dokładając ewentualnie więcej masła i obracając, żeby były złociste z obu stron. Przechowaj je w cieple.



3. Przed podaniem na drugiej patelni roztop masło, wmieszaj cukier i usmaż plastry bananów, aż się zezłocą i skarmelizują. Podaj tosty z bananami, polane klonowym syropem.



powrót

Podobne przepisy

Pan bagnat
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Glazurowane rzodkiewki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.