Francuskie rogaliki z czekoladą i orzechami

Francuskie rogaliki z czekoladą i orzechami
Oceń przepis:
7 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 6 (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 mały słoiczek nutelli
  • ½ szklanki pokrojonych orzechów laskowych i ziemnych niesolonych
  • 1 jajo
  • 1 łyżka mleka
  • 4 łyżki grubego cukru rafinada

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ciasto francuskie rozmrażamy, wycinamy z niego duże trójkąty. Podstawę trójkąta lekko nacinamy na środku, łatwiej będzie nadać kształt rogalikom.
Na podstawę trójkąta, tj. przy najkrótszym boku, kładziemy łyżkę kremu czekoladowego i go lekko rozsmarowujemy ku górze.
Zwijamy, zaczynając od podstawy ku górze. Nadajemy kształt rogalika lekko zwijając go do środka.
Możemy część orzeszków wsypać do środka na czekoladę, lub zostawić całość do obsypania wierzchu rogalików. Wierzch smarujemy jajem rozkłóconym z mlekiem, obsypujemy orzeszkami i grubym cukrem. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni na ok. 15-18 minut, aż ładnie się zrumienią. Podajemy wystudzone.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA