Marieta  Marecka

Francuskie rogaliki z czekoladą i orzechami


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Francuskie rogaliki z czekoladą i orzechami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego

1 mały słoiczek nutelli

½ szklanki pokrojonych orzechów laskowych i ziemnych niesolonych

1 jajo

1 łyżka mleka

4 łyżki grubego cukru rafinada

Przygotowanie:

Ciasto francuskie rozmrażamy, wycinamy z niego duże trójkąty. Podstawę trójkąta lekko nacinamy na środku, łatwiej będzie nadać kształt rogalikom.
Na podstawę trójkąta, tj. przy najkrótszym boku, kładziemy łyżkę kremu czekoladowego i go lekko rozsmarowujemy ku górze.
Zwijamy, zaczynając od podstawy ku górze. Nadajemy kształt rogalika lekko zwijając go do środka.
Możemy część orzeszków wsypać do środka na czekoladę, lub zostawić całość do obsypania wierzchu rogalików. Wierzch smarujemy jajem rozkłóconym z mlekiem, obsypujemy orzeszkami i grubym cukrem. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni na ok. 15-18 minut, aż ładnie się zrumienią. Podajemy wystudzone.

powrót

Podobne przepisy

Tarta tatin
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Pieczone jabłka (odc. 2)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Boca negra
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Czekoladowe brownie z orzechami
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.31)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Bezowy tort migdałowy z brzoskwiniami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 9)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Bezy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tarta cytrusowo - dyniowa
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sernik
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Serniki
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.