Marieta  Marecka

Francuskie rogaliki z czekoladą i orzechami


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Francuskie rogaliki z czekoladą i orzechami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego

1 mały słoiczek nutelli

½ szklanki pokrojonych orzechów laskowych i ziemnych niesolonych

1 jajo

1 łyżka mleka

4 łyżki grubego cukru rafinada

Przygotowanie:

Ciasto francuskie rozmrażamy, wycinamy z niego duże trójkąty. Podstawę trójkąta lekko nacinamy na środku, łatwiej będzie nadać kształt rogalikom.
Na podstawę trójkąta, tj. przy najkrótszym boku, kładziemy łyżkę kremu czekoladowego i go lekko rozsmarowujemy ku górze.
Zwijamy, zaczynając od podstawy ku górze. Nadajemy kształt rogalika lekko zwijając go do środka.
Możemy część orzeszków wsypać do środka na czekoladę, lub zostawić całość do obsypania wierzchu rogalików. Wierzch smarujemy jajem rozkłóconym z mlekiem, obsypujemy orzeszkami i grubym cukrem. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni na ok. 15-18 minut, aż ładnie się zrumienią. Podajemy wystudzone.

powrót

Podobne przepisy

Tort wiśniowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Placek trzech króli
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Rogaliki rugelah z białego sera z orzechowym farszem
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Biały ser (odc. 26)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tarta czekoladowa
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Szarlotka z gruszek w doniczce
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.