Francuskie grzanki

Przepis z programu Gotowanie dla dzieci z Luisem (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Francuskie grzanki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

jajka (1-2 na osobę)

chleb (kromka)

masło

 

 

Przygotowanie:


To wspaniałe danie i do tego łatwe do przygotowania. Weź trzy jajka, une, deux, trois. Jak Francuzi mówią trois to znaczy trzy. Wbij jaka do miski, nie szkodzi jeśli je zbijesz. Usuń skorupki. Wytrzyj ręce i stół jeśli wylało ci się trochę jajka. Teraz roztrzep jajka trzepaczką, rozbijając dokładnie żółtka. Dodaj trochę soli i pieprzu i wymieszaj. Trzymaj miskę, aby się nie przesuwała. Wylej masę jajeczną na talerz – doskonale. Włóż kromkę chleba do jajek i odczekaj dwie sekundy. Następnie przewróć ją na drugą stronę i odczekaj kolejne dwie sekundy. Teraz jesteśmy gotowi do smażenia. Pod opieką dorosłego roztop masło na patelni. Zajrzyj pod spód i sprawdź czy tost jest już gotowy, jeśli nie, podsmaż go jeszcze przez

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.