Jennifer  Paterson

Francuskie ciasto migdałowe


Przepis z programu Dwie puszyste damy (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Francuskie ciasto migdałowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Ciasto

250 g zwykłej mąki

½ łyżeczki soli

200 g niesolonego masła

ok. 150 ml chłodnej wody

cukier puder



Wypełnienie

115 g niesolonego masła

115 g drobnego cukru

3 żółtka

4 krople ekstraktu olejku migdałowego (nie sztucznego aromatu!)

3 łyżki kirszu

115 g świeżo mielonych migdałów

1 suszona fasolka, pierścionek lub maleńka figurka Dzieciątka Jezus





Przygotowanie ciasta

Przesiej mąkę i sól do dużej miski. Posiekaj z 85 g masła ostrym nożem, aż mieszanina będzie równomiernie grudkowata. Dodawaj porcjami wodę, aż ciasto przestanie lgnąć do miski. Zagnieć lekko, przykryj i pozostaw na 20 min. Rozwałkuj ciasto na posypanej mąką stolnicy na grubość ok. ½ cm. Upstrzyj je kostkami masła wykonanymi z 1/3 pozostałego tłuszczu. Złóż ciasto na trzy, jak kopertę i ponownie na trzy w przeciwną stronę, jak serwetkę. Owiń ściereczką i odstaw do lodówki na 20 min. Powtórz tę procedurę jeszcze dwukrotnie i odstaw na kolejne 20-minutowe chłodzenie. Jeśli nie możesz poradzić sobie z tą zabawą, kup 450 g gotowego ciasta. Podziel je na pół. Rozwałkuj każdą połówkę okrągły placek o średnicy ok. 23 cm. i odstaw na czas przygotowania wypełnienia.



Wypełnienie

Utrzyj masło i cukier aż krem zbieleje i stanie się puszysty. Wrzuć 2 z żółtek, olejek migdałowy, kirsz i zmielone migdały. Ucieraj, aż otrzymasz jednolitą masę. Zwilż blachę do pieczenia zimną wodą. Połóż pierwszy placek ciasta na blasze i nałóż na wierzch masę, pozostawiając 5-centymetrowy margines na zewnątrz. Ukryj fasolkę lub inny z wymienionych przedmiotów w masie. Ubij pozostałe jajko z małą ilością wody i posmaruj zewnętrzny pierścień ciasta. Połóż na wierzch drugi okrągły placek i delikatnie złącz krawędzie wokoło. Wstaw do lodówki na 45 min. Nagrzej duchówkę do temperatury 190 stopni C. Używając ostrego noża wykonaj na powierzchni ciasta kratkę albo gwiazdę, lecz nie przebij się ostrzem do warstwy nadzienia. Złącz krawędzie ciasta i ozdób je uroczymi fałdkami. Pomaluj górę zawiesiną jajka w wodzie. Piecz 30-40 min. aż ciasto stanie się chrupiące i brązowe. Przenieś na metalową kratkę i pozostaw do ostygnięcia. Posyp wierzch cukrem pudrem. Podaj przyozdobione złotą koroną wraz ze szklaneczką kirszu lub deserowego wina. Odkryj, kto zostanie królem tej uczty i założy koronę (ciasto najczęściej towarzyszy świętu Trzech Króli).



© Jennifer Paterson i Clarisa Dickson Wright



powrót

Podobne przepisy

Rustykalne ciasto z jabłkami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tarta jabłkowa
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Lawendowe ziarna piasku
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Klasyczna beza francuska
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Marcepanki
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dobre dla dzieci

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.