Donna Dooher

Francuski cebulowy pudding chlebowy


Przepis z programu Kurs gotowania Donny Dooher (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Francuski cebulowy pudding chlebowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 – 3 duże cebule (750 g)

pokrojone w cienkie plasterki

1 łyżeczka (5 ml) cukru

3 łyżeczki (15 ml) gruboziarnistej soli

3 łyżki stołowe (45 ml) klarowanego masła

1 łyżka stołowa (15 ml) słodkiego sherry

1 duży bochenek pszennego chleba

6 jajek

2 szklanki (500 ml) kremówki

1 łyżka stołowa (15 ml) gruboziarnistej musztardy

1 łyżeczka (5 ml) drobno posiekanego tymianku

1 łyżeczka (5 ml) świeżo mielonego pieprzu

2 szklanki (500 ml) tartego sera gruyere

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Chleb okroić ze skórki i pokroić w trzycentymetrowej grubości plastry. Na dużej patelni rozgrzać masło i zrumienić cebulę z cukrem oraz 1 łyżeczką soli, ciągle mieszając, by się nie przypaliła. Wlać sherry i wymieszać. Na blasze do pieczenia ułożyć kromki chleba. Wstawić na 5 – 8 min. do piekarnika, by się podpiekł, ale nie przyrumienił. Przestudzić.
Ubić jajka ze śmietaną, musztardą, tymiankiem, resztą soli i pieprzem. Namoczyć w mieszance kromki chleba przez 5 minut. W naczyniu do zapiekanek układać warstwy chleba, cebuli i sera. Polać pozostałą masą jajeczną. Piec 35 min., aż się zetnie.

powrót

Podobne przepisy

Kołacz z bundzem i grillowanymi warzywami
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 4)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Suflety warzywne
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Gratin z boćwiną
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Plastry bakłażana
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Risotto z grzybów
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.2)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.