Paul Merret

Francuska zupa cebulowa


Przepis z programu Czego nie wiecie o... (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Francuska zupa cebulowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

75 g masła

1 kg cebuli

150 ml białego wina

600 ml dobrego bulionu wołowego

czerstwa bagietka

ser ementaler

ząbek czosnku

 

 

Przygotowanie:


Cebulę obrać i pokroić w cienkie plasterki. W dużym rondlu stopić połowę masła, wrzucić cebulę i mieszając smażyć ok. 30 minut, aż cebula będzie miękka i zrumieniona, w połowie czasu smażenia dodać resztę masła. Wlać wino, zamieszać i gotować na małym ogniu, aż niemal całe odparuje. Wlać bulion, zamieszać i gotować na małym ogniu ok. 30 minut. Pokroić bagietkę na grube kromki (po dwie na porcję), podpiec je 10 minut w piekarniku w 180°C. Natrzeć kromki z obu stron ząbkiem czosnku. Tuż przed podaniem zupy posypać grzanki startym serem i zapiec pod grillem, by ser się stopił. Rozlać zupę na talerze, położyć na wierzch grzanki z serem i podawać.

powrót

Podobne przepisy

Zupa cytrynowa
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Kwaśna zupa z wiśniami i lodami
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa jarzynowa z trybulą Raymonda Blanc
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Zupa Pho z wieprzowiną
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.