David Gaboriaud

Francesinha, czyli croque madame po portugalsku


Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia portugalska

odsłon: 9240

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 kromki chleba wiejskiego lub chleba tostowy grillowanego

2 cienkie steki wołowe

2 cienkie kiełbaski wieprzowe do smażenia

2 jajka

4 plastry sera żółtego ementaler

1 szklankę przecieru pomidorowego

½ marchewki pokrojonej w kostkę

1 szalotka drobno posiekana

natka pietruszki

masło

oliwa z oliwek

sól

pieprz

Przygotowanie:

W rondelku zeszklij szalotkę na oliwie, dodaj marchewkę i podsmaż kilka minut. Wlej przecier pomidorowy, dodaj natkę pietruszki i duś ok. 15 minut, aż sos nabierze smaku. Dopraw solą i pieprzem.
Na dużej patelni podsmaż najpierw steki minutę z obu stron, odstaw. Na tej samej patelni podsmaż kiełbaski kilka minut, odstaw. Cały czas na tej samej patelni wbij jajka i podsmaż kilka minut.
Część grillowanych kromek posmaruj masłem i ułóż warstwami stek, kiełbaski i plastry sera. Zamknij kanapkę drugą kromką i grilluj chwilę w piekarniku, aż ser się roztopi. Przed podaniem dodaj jajka na wierzch i całość polej sosem pomidorowym. Udekoruj natką.

powrót

Podobne przepisy

Gęś duszona z majerankiem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.13)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pieczona jagnięcina z czosnkiem
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.