Gieno Mientkiewicz

Fondue z owocami


Przepis z programu Przez dziurkę od sera 2 (odc. 2)
trudność: łatwe

odsłon: 2477

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 łyżeczka mąki kukurydzianej

1 szklanka wytrawnego białego wina

25 dag szafira

25 dag goudy z imbirem

1 kieliszek pigwówki

3 rogale maślane

1 puszka brzoskwiń w syropie

1 puszka ananasa

1 gruszka

 

 

Przygotowanie:

Mąkę kukurydzianą rozmieszać z odrobiną wina i odstawić. Owoce osączyć z syropu, gruszkę obrać, wszystko pokroić w spore kawałki idealne na jeden kęs. Z rogali wykroić zgrabne kromeczki, posmarować masłem i oprószyć cynamonem, następnie usmażyć z nich grzanki. Pozostałe wino wlać do garnka i powoli zagotować. Włożyć sery pokrojone w kostkę, mieszać, aż się roztopią na jednolitą masę, dodać mąkę i mieszać jeszcze 2 minuty. Na koniec wlać kieliszek nalewki. Fondue podawać bardzo gorące. Rozgrzane fondue ustawić na podgrzewaczu, kawałki owoców umieścić w salaterkach, pieczywo w koszyku. Na specjalny, długi widelec należy nadziewać kawałek owocu i obtaczać w masie serowej, a potem umieszczać na grzance. Popijać schłodzonym tym samym winem, co to użyte do masy serowej.

powrót

Podobne przepisy

Szybki barszcz czerwony
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
Barszcz czerwony i ziołowe ravioli
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Barszcz czerwony
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia polska
Żeberka wieprzowe w marynacie miso
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Żeberka wieprzowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 odc. 1
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.