Fondant z parmezanem i truflami

Przepis z programu Kucharze świata (odc.2)
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Fondant z parmezanem i truflami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

5 dag parmezanu Parmigiano Reggiano

1 czarna trufla

pokrojona na cienkie plasterki

1 szklanka soku z trufli

2 łyżki stołowe solonego masła

3 duże jajka

 

 

Przygotowanie:


Parmezan kroimy na papierowo cienkie, niemal przezroczyste płatki. Wykrawamy z nich połówki koła, układamy w jednej warstwie na arkuszu pergaminu, odkładamy w chłodne miejsce. Łączymy trufle z sokiem z trufli w rondelku i stawiamy w ciepłym miejscu w pobliżu kuchenki. Dodajemy masło.
Wbijamy jajka do miski, którą stawiamy nad naczyniem z wodą o temperaturze 65 stopni Celsjusza. Energicznie ubijamy jajka na parze – może to zająć 5 – 6 minut, a nawet dłużej. Początkowo jajka się spienią, po chwili piana stanie się rzadka, a jajka zaczną gęstnieć. Zdejmujemy je z wodnej kąpieli gdy osiągną konsystencję pomiędzy zabajone a jajecznicą. Powinny przypominać miękko ubitą śmietanę.
Kończąc ubijanie jajek – stawiamy rondelek z truflą na malutkim ogniu. Gdy masło się roztopi – miksujemy wszystko razem w Benderze. Powinniśmy otrzymać mus o konsystencji gęstej śmietany.

powrót

Podobne przepisy

Kim pap
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia koreańska
Jajka po wiedeńsku
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Omlet grzybek z ekspresowym dżemem z miękkich owoców
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.