Ricardo Larrivee

Foie gras au torchon


Przepis z programu Ricardo i przyjaciele (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Foie gras au torchon
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

500 g surowego i całego foie gras z kaczki

250 ml wina sauternes

250 ml bulionu drobiowego

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Zostaw foie gra na godzinę w temperaturze pokojowej. Rozetnij przez środek i otwórz. Usuń nerwy i żyłki szczypczykami albo czubkiem noża. Posyp po obu stronach solą i pieprzem. Włóż do szklanego naczynia. Wlej wino. Przykryj i wstaw na 24 godziny do lodówki. Wyjmij z lodówki i pozostaw na 30 minut w temperaturze pokojowej. Odlej płyn i zachowaj. Owiń foie gras w czysty kawałek tetry, tworząc cylinder o średnicy 7,5 cm. Owiń w plastikową folię spożywczą i zakręć oba końce. Do dużego rondla wlej wino, bulion i dość wody, żeby płyn zakrył foie gras. Umieść termometr kuchenny i czekaj, aż płyn będzie miał 60°C. Włóż foie gras do płynu i gotuj przez 25 minut, cały czas utrzymując temperaturę 60°C. Wyjmuj z płynu i włóż do lodówki. Pokrój w plastry.
Podawać: z brioszką i solą fleur de sel.

powrót

Podobne przepisy

Prażona kukurydza po francusku
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Dorsz z salsą brokułową
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 6
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
(odc.17)bułka zapiekana z mozzarellą
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Różowe kawałki rabarbaru
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Gratin z boćwiną
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.