Foie gras au torchon

Foie gras au torchon
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Ricardo Larrivee

Seria kulinarna:
Ricardo i przyjaciele (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
8

Składniki:

  • 500 g surowego i całego foie gras z kaczki
  • 250 ml wina sauternes
  • 250 ml bulionu drobiowego
  • sól i pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zostaw foie gra na godzinę w temperaturze pokojowej. Rozetnij przez środek i otwórz. Usuń nerwy i żyłki szczypczykami albo czubkiem noża. Posyp po obu stronach solą i pieprzem. Włóż do szklanego naczynia. Wlej wino. Przykryj i wstaw na 24 godziny do lodówki. Wyjmij z lodówki i pozostaw na 30 minut w temperaturze pokojowej. Odlej płyn i zachowaj. Owiń foie gras w czysty kawałek tetry, tworząc cylinder o średnicy 7,5 cm. Owiń w plastikową folię spożywczą i zakręć oba końce. Do dużego rondla wlej wino, bulion i dość wody, żeby płyn zakrył foie gras. Umieść termometr kuchenny i czekaj, aż płyn będzie miał 60°C. Włóż foie gras do płynu i gotuj przez 25 minut, cały czas utrzymując temperaturę 60°C. Wyjmuj z płynu i włóż do lodówki. Pokrój w plastry.
Podawać: z brioszką i solą fleur de sel.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA