Maryla Musidłowska

Focaccia


Przepis z programu Mammaryla (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Focaccia
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 3.0

Składniki:

1 kg białej mąki

10 dag świeżych drożdży

2 szklanki ciepłej wody

2 łyżeczki cukru

40 ml oliwy z oliwek

2 łyżeczki soli

sól gruboziarnista

rozmaryn

 

Przygotowanie:

W misce wymieszaj drożdże z 4 łyżkami ciepłej wody i cukrem. Kiedy podwoją objętość dodaj mąkę, wodę i połowę oliwy. Na końcu sól. Przełóż ciasto na blat, podsyp je mąką i wyrabiaj 10 minut. Miskę wysmaruj oliwą i przełóż do niej wyrobione ciasto, obtaczając je w oliwie, żeby nie wysychało. Przykryj wilgotną ściereczką. Zostaw w cieple na godzinę. Po godzinie wyrośnięte ciasto uderz pięścią i wyrób ponownie. Wyrabiaj około 3 minut. Odłóż w spokoju na 5 minut. Podziel na dwie części. Rozwałkuj na dwa placki. Przełóż je na blachę obsypaną mąką, przykryj wilgotną ściereczką i odstaw ponownie do wyrośnięcia. Kiedy wyrośnie wysmaruj wierzch pozostałą oliwą. Czubkami palców wygnieć dziurki na powierzchni ciasta. Posyp rozmarynem i grubą solą. Piecz do zrumienienia w temp 220 stopni C na (ok. 20-30 minut).

powrót

Podobne przepisy

Gwiazda z nadziewanych bułeczek
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski, Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Podpłomyki w terenie, bez stolnicy
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Inne, Pieczywo
Bułki serowe
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
Chleb na sodzie
Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
Słodkie bułeczki maślane z konfiturą jarzębinową
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
Focaccia z chilli i czosnkiem
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.