James  Martin

Focaccia z rozmarynem i oliwkami


Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Focaccia z rozmarynem i oliwkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

500g mąki

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki cukru

1 opakowanie (7g) suchych drożdży

6 łyżek oliwy z oliwek

300 ml letniej wody

kilka gałązek świeżego rozmarynu

kilkanaście oliwek bez pestek (najlepiej Kalamata)

gruboziarnista sól

 

 

Przygotowanie:


Przesiewamy mąkę przez sito. Robimy
2 zagłębienia - w jedno wsypujemy sól
i cukier, w drugie drożdże. Następnie wlewamy 2 łyżki oliwy, a potem trochę wody. Mieszamy rękami dolewając stopniowo wodę. Kiedy składniki się połączą, wykładamy ciasto na stolnicę i wyrabiamy minutę. Wkładamy ciasto z powrotem do miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na stolnicę i znów wyrabiamy podsypując odrobiną mąki. Formujemy je w kulę, spłaszczamy dłońmi i wałkujemy na placek o grubości 1,5cm. Kładziemy ciasto na natłuszczoną blachę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Przygotujemy oliwę rozmarynową. Do rondla wlewamy 4 łyżki oliwy i dodajemy rozmaryn. Podgrzewamy na niezbyt silnym ogniu. Kiedy pojawią się bąbelki, zestawiamy rondel z palnika. W wyrośnięty placek wkładamy oliwki, a obok nich po 2-3 listki rozmarynu. Całą powierzchnię smarujemy oliwą rozmarynową i posypujemy odrobiną soli. Pieczemy 20 - 25 minut (aż się przyrumieni) w piekarniku rozgrzanym do 180 stopi C.

powrót

Podobne przepisy

Chleb na zakwasie
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia polska
Briosza
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciabatta bez wyrabiania
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Wiejski chleb
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Piątkowa Foccacia - Dominik Stachowiak
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Focaccia
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.