Gary  Mehigan

Focaccia z chilli i czosnkiem


Przepis z programu Męski weekend (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Focaccia z chilli i czosnkiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki ciasta

18 g świeżych drożdży

60 ml letniej wody

szczypta cukru

540 ml letniej wody

szczypta soli

60 ml oliwy plus oliwa do posmarowania blachy

760 g mąki



Na wierzch

2 łyżeczki soli morskiej

3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki

1 łyżeczka płatków suszonego chilli

2 łyżki stołowe suszonego rozmarynu (dowolnie)

oliwa wedle uznania





Przygotowanie

Drożdże rozpuścić w 60 ml letniej wody ze szczyptą cukru. Zostawić na 20 minut pod ściereczką, aby drożdże wyrosły. Dodać mąkę, drugą porcję wody, szczyptę soli i oliwę. Wyrabiać przez 10 minut ręcznie albo 5 minut w malakserze, aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i zostawić, aby wyrosło, podwajając swoją objętość. Trwa to około 45 minut, zależnie od temperatury i wilgotności otoczenia. Zagnieść jeszcze raz, wyciągnąć opuszkami palców na blasze posmarowanej oliwą. Na powierzchni ciasta powinny zostać wgłębienia - ślady palców. Skropić oliwą, posypać majerankiem, chilli i czosnkiem. Zostawić do ponownego wyrośnięcia na około 45 minut. Rozgrzać piekarnik do 200°C. Piec przez 30 minut lub do chwili, gdy focaccia będzie złocista. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.

powrót

Podobne przepisy

Chlebek fougasse
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Chleb na sodzie
Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
Focaccia
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ziołowy chlebek z oliwą
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Chlebek bananowy z orzechami
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Pieczywo

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.