przepisy z programów >>

Florentynki

Przepis z programu Na słodko Suszone owoce (odc.35)

trudność: brak

rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka Ciasta i ciasteczka

składniki i przygotowanie:


Składniki:
1 łyżka stołowa drobno posiekanych, suszonych wiśni
1 łyżka stołowa drobno posiekanych, suszonych moreli
2 łyżki stołowe drobno posiekanych rodzynków
4 łyżki stołowe drobno posiekanych orzechów pekan
2/3 szklanki masła (150g)
7 łyżek cukru
2 łyżki śmietany kremówki

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 175 stopni. W misce wymieszać bakalie i orzechy. Roztopić masło, dosypać cukier. Gotować na małym ogniu mieszając, aż powstanie gładka masa. Doprowadzić ją do wrzenia. Wylać na bakalie i wymieszać. Dodać śmietanę, zamieszać. Postawić na 5 minut do ostygnięcia. Jeśli masło zetnie się na wierzchu, wymieszać. Nakładać łyżeczką do herbaty na ogrzaną blachę pozostawiając 5 cm odległości między porcjami. Lekko docisnąć, piec prze 5 minut. Wyjąć z piekarnika i gdy florentynki są gorące, nadawać kształt foremką do ciasta o średnicy 7,5 cm. Zanurzać foremkę w zimnej wodzie, żeby nie przyklejała się do ciasteczek. Wstawić do piekarnika na 3 minuty. W razie potrzeby jeszcze raz nadać im kształt i wystudzić. Można je przechowywać w szczelnym pojemniku przez tydzień.

Wersja zmodyfikowana

FLORENTYNKI Z BITĄ ŚMIETANĄ I OWOCAMI

Upiec florentynki według powyższego przepisu, wystudzić. Przygotować krem chantilly, czyli do bitej śmietany dodać cukier i zapach waniliowy, ubić. Na talerzyku położyć florentynkę, która będzie podstawą. Nałożyć łyżkę kremu na ciasteczko i rozsmarować. Należy to robić tuż przed podaniem, żeby florentynki pozostały kruche. Ułożyć dookoła świeże maliny. Dodać nieco kremu na wierzch i przykryć florentynką. Nałożyć kolejną warstwę kremu i owoców. Na wierzchu przybrać odrobiną kremu, ładnym owocem i listkiem mięty. Zamiast malin można wykorzystać jeżyny, jagody lub świeże truskawki.

© Anna Olson

skomentuj przepis >>