Anna Olson

Florentynki migdałowe


Przepis z programu Na słodko (odc.40)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Florentynki migdałowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 szklanka grubo posiekanych orzechów włoskich

1 szklanka grubo posiekanych orzechów pecan

4 łyżki masła w kawałkach

1 łyżka esencji waniliowej

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 ½ szklanki cukru

1 łyżka syropu kukurydzianego

 

 

Przygotowanie:


Delikatnie uprażyć grubo posiekane orzechy włoskie i pekan w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni C (ok.12 min.). Odstawić do wystygnięcia. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia i lekko natłuścić olejem roślinnym. Do miski włożyć masło, wanilię i sodę (nie trzeba mieszać) i odstawić na bok. W rondlu o grubym dnie zagotować na dużym ogniu cukier, syrop kukurydziany i 1/3 szklanki wody. Pędzlem zanurzonym w zimnej wodzie omiatać górną krawędź rondla, żeby cukier się nie krystalizował. Gotować karmel ok. 12 minut, aż stanie się bursztynowy. Zdjąć rondel z ognia i dodać masło z wanilią i sodą, szybko mieszając składniki drewnianą łyżką. Dodać prażone orzechy, wymieszać. Przełożyć masę na przygotowaną blachę i starannie rozsmarować na całej powierzchni.
Ostudzić całkowicie do temperatury pokojowej. Połamać zastygniętą masę na średniej wielkości kawałki. Przechowywać florentynki w szczelnie zamkniętym pojemniku, przełożone papierem lub plastykową folią.

powrót

Podobne przepisy

Ciasto czekoladowe ze spękanym wierzchem
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Babeczki z polewą z białej czekolady
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dnie i wieczory (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tort dulce de leche
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 11)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Ciasto czekoladowe w jednej misce
Donna Hay
Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.