Jacek Sikora

Florentynki migdałowe


Przepis z programu Słodki drań (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Florentynki migdałowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Ciasto

85 g cukru

125 g masła

1 jajko

210 g mąki pszennej

25g migdałów

4g soli

 

Nadzienie

120 g masło

100 g skórki pomarańczowej

1 pomarańcza

0,5 l śmietana 36%

90 ml wody

230 g cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

100 g miodu lub syropu ze skórek pomarańczowych

280 g migdałów w płatkach

Przygotowanie:

Masło utrzyj na gładko, dodaj do niego cukier, mielone migdały, sól oraz cukier waniliowy. Ucieraj do momentu, aż się połączą. Dodaj jajko i znowu ucieraj. Następnie dodaj mąkę i zrób jak wyżej. Z ciasta uformuj kulę. Rozpłaszcz i odłóż zawiniętą w folię do lodówki na 2 godziny. Ciasto rozwałkowuj cieniutko na 2mm. Przełóż na blachę wyłożoną papierem i ponakłuwaj widelcem. Piecz w 180°C przez 15 minut lub aż ciasto się zrumieni. Skórkę pomarańczową pokrój w kostkę. Z pomarańczy zetrzyj pomarańczową otoczkę i dodaj ją do gotującej się śmietany. W rondlu rozpuść cukier w wodzie i podgrzewaj aż ściemnieje na karmel. Do rondla dodaj masło, a gdy się połączy, śmietanę i miód lub syrop ze skórek. Gotuj, aż masa osiągnie 125°C. Wtedy zestaw z ognia i dodaj skórkę oraz płatki migdałów. Masę cienko rozsmaruj na cieście. Zapiecz w piekarniku rozgrzanym do 230°C przez 10 minut. Ciasto jak ostygnie pokrój na kwadraty wielkości kciuka.

powrót

Podobne przepisy

Ciasto ziemniaczane
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tarta jabłeczna
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciasteczka z nadzieniem figowym
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Pieróg z brzoskwiniami i sosem z chardonnay
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.22)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pudding yorkshire
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.